Pages

16 January 2011

Badan yang menawan

hypee..assalamualaikum..setiap wanita mesti nak badan yang menawan,ramping,kurus..hihiii..lebih-lebih lagi menjelang hari bahagia kan :) [harap2 sempat lagi la,kih3]


selalunya kan,orang yang dekat2 nak kawen nie,hati BAHAGIA.so,selera pon bertambah,at last,jadi gemok -_-.
from my observations la kan,kawan2 dulu time sekolah kurus je,tapi masa kenduri kawen,chubby sket.saya nie macam mane plak? tak kawen lagi, tapi dah gemokkk, oh no! tak dapat la bergaya di hari bersejarah,hihi~


hisss..susah betul la kan badan gemok macam nie.seingat saya,berat saya mula naik lepas saya derma darah,masa 3rd year degree.time tue,saya daftar derma darah kat bangi,dengan kujaimi.semua nie angkara dia la.dia yang ajak saya derma,best katanya.dia dah pernah derma darah sekali je.masa kat college.


lepas je derma darah sekali,saya jadi ketagih nak menderma lagi.then,2nd time saya derma darah kat universiti.kali nie doktor yang cek tue macam susah je nak bagi saya derma,sebab saya low blood pressure.macam2 dia tanya,tido cukup ke tak,tengah period ke tak.dia suruh saya makan dulu,jalan-jalan,then baru datang cek blood pressure lagi sekali.alhamdulillah saya berjaya menderma darah buat kali ke-2.


bila cerita kat my fren yang amek medic kat Indon,dia kata,"what? nak gemok ke derma darah?aku pon tak pernah derma".


sebelum derma,berat saya around 47kg,kalau terlebih makan pon,naik jadi 48-49kg macam tue la.dah 2 kali derma darah,berat saya jadi 55kg.oh nooo! memang time 4th year degree tue,saya berdiet giler2..sebulan tak makan nasi,just makan sup sayur,tom yam.after sebulan,ade la jugak saya makan nasi goreng,tapi share dengan kujaimi..hihi~


so,saya berjaya turun sampai 4.5kg.air mineral kena make sure 2 Liter sehari.memang teruk la sebab saya nie jenis tak suke teguk air banyak2 T___T rasa oh my God,payau je rasa air tue.tapi ditelan jugak.kadang2 rasa nak muntah air.


sekarang nie dah tak boleyy diet macam tue,sebab ari2 dapat makan free,except weekend.so berat pon naik.nanti rasa macam nak try lagi diet nie untuk dapatkan berat at least 47kg.kujaimi cakap kalau saya gemok,dia tak nak dukung saya,ceh! ok we will see! i tell u i can do it! ^___^


6 comments:

rainbowskittle(fain) said...

kalau kujaimi tanak dukung ida. ida la dukung dia. kih kih kih :D

iDa_MutHiaH said...

haha.berat dia +- 80kg rasa nya.
patah tulang i dukung dia ;p

**sHiKinn** said...

ohh bagusnya berdiet sungguh2 tuh..siap turun 4.5 kg per month..bagus!!

iDa_MutHiaH said...

kak shikin~

itu zaman degree..skng nie dah tak berdiet.tp insyaAllah 1 day akan diet lg mcm nie.

mmg sgt2 berkesan.nasi tue la pnyebab utama gemok.kalau nk mkn jugak,1 scoop is enough~ :)

mimie said...

beras herba ponni taj mahal bagus utk diet gak.dia kaya serat n xde kanji.member mkn skali sehari+exercise.dia sgt kurus skrg.hehe!

iDa_MutHiaH said...

ye ke mimie?
wah nk kena try nie ^__^.

brown rice pon bagus utk kesihatan.diabetic person lg la boleh..tp jgn berlebihan~

Followers