Pages

23 March 2011

Siyes aku cuak!

Nota ini ialah dari kawan fb saya...tentang experience dia sendiri.muda lagi belum kahwin...saya ada share kat fb,but unluckily,orang lain tak boley baca since dia private kan note dia hanya untuk friends saja.so nie saya mahu share kat sini:


Never take for granted
Assalammualaikum wbt
sekadar perkongsian dari wanita kepada wanita.
pernah tak korang wat pemeriksaan payu dara sendiri?
pernah tengokkan iklan cara-cara nak buat? Dalam katalog avon pon kadang-kadang ada. hehehe
aku salah seorang yang wat dek jek, tak pernah kot berniat nak wat pemeriksaan
sampai lah sabtu lalu, 19hb semasa aku di USM, ada pameran kesihatan.
hati aku tergerak nak join pemeriksaan percuma payu dara.
apa yang berlaku, amat menyentap jantung.
ada ketumbuhan di payu dara aku!
bagai nk luruh jantung aku, ketaq badan tak yah cakap la.
kanser payu dara!ketakutan semua wanita kan?
tapi masih awal nk kata kanser payu dara, sbb simtom benjolan macam tu mungkin ketumbuhan biasa atau memang kanser.
nauzubillahi minzalik!
bulan depan, 27hb..aku punya appointment ultrasound.
xley amek sample tisu since benjolan itu masih kecik.
urm..aku takut dan cuak.Tapi teramat syukur, sebelum ketahuan hal ni aku mmg duk amalkan food supplement yang mana keberkesanannya boleh cure cancer..tapi baru lebih kurang sebulan. Dan bila dah ketahuan, upline aku suh makan lebih lagi supplement tu.Aku harap, benjolan tu lekas2 hilang, kalaupon itu sel canser..aku harap perkembangannya akan terbantut.
moral of the story, wahai wanita..tolonglah periksa payu dara anda setiap hari ke 10 dari datang haid.
Jadikan rutin, jangan anggap bila takde sejarah keluarga menghidap kanser payu dara kita semua selamat
tidak, makanan dan radikal bebas sekeliling kita pembunuh kita sebenarmya.Ianya api dalam sekam.
berhati-hati lah.
seram kan? T___T



from my reading kan,periksa time mandi lagi senang.sebab tangan kita bersabun,so senang nak detect kot2 ada benjolan.



jadi wahai wanita sekalian,mari la kita cek sendiri walaupon takut sakit nak tekan-tekan breast kan...wuwuwu...
T_____T



2 comments:

cim0t_c0mot said...

ct pon ade gak benjolan tu...rs xsng hati..sedih..takut..fahm perasaan die..takut ade cancer..da p check die kt bukan cancer just benjolan biasa...so kene buang..tapi xwat ag...nnti insyaAllah akn wat appointment..sabar je die ea.semoga xde pape yang teruk..

iDa_MutHiaH said...

yeke ct...smoga ct tabah...^^

takutnyeee =/

Followers