Pages

10 July 2011

Pembersih peribadi wanita: adakah baik untuk kesihatan?

salam all


korang semua mesti pernah pakai rangkaian feminine hygiene punya produk kan? sekarang nie macam-macam brand ada jual kat watson,guardian etc...sampai tak tau yang mana bagus.


tapi kadang2 terfikir perlu ke pakai benda tue?sebab ada orang kata,tak baik pakai tue.tapi cukup ke basuh guna air semata-mata?


ha jawapannya ialah,bergantung kepada tahap mana intimate area anda memerlukannya.contoh kalau area tue tak berbau dan tak gatal,just basuh dengan air je...nak sabun pon boley tapi make sure guna sabun yang mild je...or nak senang tak payah sabun langsung okeyh.


if intimate area anda berbau dan keputihan,anda boleh menggunakan pembersih peribadi yang pH lebih kurang sama dengan area tersebut iaitu pH 4.5.then,after problems itu dah selesai means that da tak keputihan da tak gatal,please stop from using feminine hygiene product sebab ia dapat membunuh bacteria semulajadi area tue.


dan diingatkan bahawa, anda semua tak boley pakai feminine hygiene hari-hari tau...tak bagus untuk kesihatan vagina anda sebabnya seperti yg saya dah explain kat atas sebab ia akan membunuh bacteria yg menjaga vagina anda...hihi.


saya tertarik untuk beli 1 laaa...wat simpanan time memerlukan...lepas haid pon boley pakai untuk hilangkan bau masa mandi junub tue.


ok la...bye!


5 comments:

FARHANA said...

betul tu.. guna kalu ade masalah je.. kalau x, cukup la bakteria yang baik tu yang jaga sebab bakteria tu memang dicipta untuk menjaga di situ.. :)

aimi-san said...

ak pakai time ak pas operate je.. sebab aknye ade masalah truk. jumpe doc sakit puan, dia suggest kan ak pakai bendealah ni.. oklah.. depend konye camne.. kalau xde pape, x yah lah pakai slalu..

i d a ❤ k h u z a i m i said...

Farhana: ye btul.ida pon kekadang je rasa memerlukan.hehe^^


aimi: haha lawak btol la ayat ko 'konye" haha.yeke? brand ape bagos ek?

al_hakim said...

hurm..no komen..=P

sharifah said...

owh, saya baru tahu... thanx 4 the info kak..

Followers