Pages

08 September 2013

Nikah outfit.

Assalamualaikum semua! :)

pagi nie aku nak cerita pasal baju nikah aku.as u all know, aku beli yg ready made.senang.haha.tak payah fikir nak beli kain,upah jahit etc.

i tell u what? even my housemate jatuh cinta dgn baju nikah aku.dia cakap menyesal beli kain.kain tue 4 meter je,kalau nak buat design baju mcm aku, rasanya tak cukup kain 4 meter.sbb aku punya baju sgt flowy, super flowy wedding abaya :)

sebelum tue meh layan gambar nikah aku dulu.


gambar by OP. kat sawah belakang rumah aku.



dalam masjid lepas sah jadi suami isteri ^^


gambar nie from camera cikai thats why nampak gelap (nak habaq jugak takot org kata muka aku gelap..kuikui)


Details about our nikah outfit:

Suami:

Songkok & stokin hitam- beli kat kedai sepupu dia di Pendang

Baju melayu- aku belikan kain kat Jakel, mak dia upah jahit dengan org kampung (baju lelaki senang beb, design tue jgk dari zaman moyang)

Butang baju melayu- aku belikan kat Shah Alam

Sampin- aku sewa dengan Kinah, kawan seuniversiti merangkap kakak kpd blogger terkenal Dena Bahrin (alahhh yg kawen muda tue). sampin suami dia punya pakai time depa nikah gak, suami dia pun kawan seuniversiti aku.haha.


Isteri (aku lah tue..gigih nak habaq jgk):

Veil- veil yg sangat cantik nie kawan aku bagi sewa rm30 shj.dia jugak merangkap jurumekap aku.dia owner butik kat Kota Sarang Semut.

Shawl halfmoon crepe- aku pakai halfmoon kedut2. beli kat Ariani. tau saja lah Ariani mahal ka murah kan? T__T. tapi aku rela demi mendapatkan shawl halfmon kedut yg begitu tinggi kualitinya sampai tahap ko letak je kat kepala, otomatik muka jd cantik.kahkah..siyes.dia tak singkat tak labuh sgt, just nice.lilit sekali sj.

Inner neck silang- by ScarfSweetHoney

Doko- tau tak doko tue apa? rantai yg ada 3 biji brooch besaq tue.aku tak plan pon nak pakai.tapi tetiba nampak kat Pacific, mcm cantik pulak.lagipun kat dada aku plain.so kawan aku kata pakai saja lah.

Stokin- beli kat Zonria rm3.90.haha.tue pon nak mention. stokin wajib pakai weh.dah ko tue berjubah bagai, tup2 tang kaki terbukak plak.apa kes??! eh jgn salah tafsir ayat aku nie.maksudnya bila2 masa saja stokin wajib pakai.bukan kalau berjubah sahaja.


memula aku fikir nak design baju nikah dekat butik yg aku tempah baju tunang aku ari tue...
aku ingat nak buat peplum (sbb nampak cute sgt org pakai peplum). peplum putih. as aku ade mentioned earlier, utk nikah aku prefer putih.sekarang nie org buat mcm2 kaler utk nikah, tp aku tak berkenan langsung! haha...lain org lain dia punya pandangan kan? ada org kata boring la asyik putih, asyik cream ja pakai nikah.tapi aku tak! nikah mmg patut putih! kaler lain mmg cantik tp tak nampak kata kau nikah lah.mcm resepsi jer.


planning punya planning nak pi tempah kat butik, tak ku sangka plan aku terus lebur bila aku tengok adik kepada kawan aku nikah december taun lepas.


haaa nie ler adik kawan aku tue.depa keturunan Merican weh.cantik bukan maen.


pandang pertama saja aku terus jatuh cinta dgn wedding abaya nie :) Namanya Surina Wedding Abaya.

click CNIE kalau nak tau details ttg abaya nie :)


bila aku tunjuk saja gambar nie kat suami (masa tue baru tunang aku lah kan) dia pon suka aku pakai jubah masa nikah.dia terus cakap nak sponsor.hehe...


nampak mahal kan? padahal tak mahal mana pon. even baju tunang aku lagi mahal dari baju nikah aku T_T


ramai orang ingat aku tempah baju nikah aku kat butik.bila aku kata ready made, depa terkejut.haha.


dia ada size S,M & L. aku punya? semestinya S..kuikui~ tapi pinggang mmg longgar, memula aku nak alter buat flip kat belakang pinggang.mak aku kata JANGAN!!! biaq longgar kat perut n pinggang, nanti hang mengandung 9 bulan pon bleh pakai!  tudiaaa mak aku memang tak sabaq nak timang cucu.tapi mmg betul.aku rasa aku pregnant nanti muat.sebab dia cutting jubah weh.anytime and anywhere it suit every moment, pi dinner ka, wedding kaaa...overshadow pengantin.haha!


raya tahun depan boleh pakai! match dengan tudung kalerful mesti cantikkan? sedondon dengan suami.^^so save tak payah beli baju raya dah.hahaaa...


klu nak tanya apa2 just drop comment ja k? ok bye :)


p/s: next entri...pasal doorgift aku time nikah.tunggu...






4 comments:

Anonymous said...

salam...
abaya yg awk pkai sgt cntik.leh taw x kt ne awk bli coz.plz pm me shzkin86@yahoo.com.my

Nur Syahiirah Haspulah said...

Beli kat mane n bro hinggit? Cantekk

Huda Yahya said...

Boleh bg cntact num utk nk sewa sampin tu tak dear.tq

Huda Yahya said...

Boleh bagi contact num utk sewa sampin tu tak dear.tq

Followers