Pages

15 November 2010

Ketagihan internet???

assalamualaikum dan selamat pagi malaysia...


hari nie,saya nak bercerita tentang pengaruh internet..ok.sape yg cakap internet tue boleh melalaikan dan membuang masa?ya..bagi saya,ia mmg melalaikan,membuang masa dan elektrik.tapi tau tak macam mana kita nak gunakan sesuatu benda tue dengan cara yg berfaedah serta tak ganggu diri sendiri?ok contohnya..hanya tinggal berapa hari saja lagi nak exam,tapi jgn la kita terlampau asyik ber'internet kan..?saya yakin,orang2 yg bijak tau membahagikan masa..ada saja kawan2 saya yg top student @ genius la kan..mereka nie pengguna internet tegar.sehari kalau tak bukak facebook,rasa mcm tak makan...mmg dah jadi keperluan asas la internet nie kan..kalau dah berjam2 mengadap buku,nak release tension sket,online la dgn kawan2 kan..otak kita pon kalau study lama2 tak ke jem jadinya?siap bleh sapu kat roti..haha...study smart lebih effective dari study hard.


saya amat tak setuju kalau org kata,'ish dia nie asyik online 24jam,pemalas tak buat kerja'.haaa...nie satu bentuk fitnah.seperti yg kita tau,memfitnah lebih buruk dari membunuh!tak buat kerja mcm mana tue?kalau nak on9,pastikan kerja dah setel.contoh,pagi2 basuh baju dulu.then baru on9.kalau la seseorang tue asyik kemaruk sgt dgn internet sampai kerja tak menjadi,asignment tak submit sampai ke sudah,exam lingkup ha itu mmg penyalahgunaan..senang cakap,its depends on how u use it.mesti ada schedule sehari-harian...supaya kerja kita siap walaupun kita online.


kalau ada org kata saya nie asyik on9,ya saya akui...tapi masa saya study dulu,saya tak online.pergi cc just nak cari journal kat science direct saja.sekali sekala bukak facebook tapi just tengok2 je,tak de lah tunggu lama2 kawan antar comments...berpada-pada lah menggunakan internet time tue,sebab kalau gi cc mahal...tak mcm pakai broadband.sekarang nie saya ada banyak masa free,jadi salahkah saya nak connect 24h dengan kawan2??? melepas rindu la katakan..hihiii...sebab lama tak jumpa..alhamdulillah on9 24h pon bil elektrik maintain je..tak naik.nanti kalau dah keje,belum tentu saya dapat on9 macam nie..belum tentu saya bleh update blog ari2...


ok lah ea..tgh ari nie adik saya rushdina balik dari camping.malam nie plak adik saya raqieb balik! subuh esok sampai la kot..bye everyone :)



6 comments:

Ezal R said...

jangan ketagih sangat nanti bahaya.. ape2 pun nice blog..

My latest entry
Salam Aidiladha

iDa_MutHiaH said...

oh saya mmg x termasuk dlm kategori ketagih! :)

thanks ^^v

Amni said...

hehe... saya pon bukan kategori ketagih...=P

iDa_MutHiaH said...

ye r kan..kalau ketagih tak mkn tak tido semua kan?hihiii...

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ said...

memg dok on9 dr pg smpi la ke mlm .. ishk3 ...smpi x sedar pn hr da mlm .. lalala

iDa_MutHiaH said...

hihiii..kelakar la^^

xpe..nti da kawen kurang2 kan la ye x? hihii^^

Followers